Klik "LIKE" Untuk Terima Kemas Kini DCM di Facebook. Klik Butang "LIKE" di Bawah

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Rakan DUNIACACAMARBA [Klik "Tambahkan"]

Rakan DUNIACACAMARBA [Klik "Sertai"]

Rakan DUNIACACAMARBA [Klik "Like"]

Rakan DUNIACACAMARBA [Klik "Follow"]

Ikuti DUNIACACAMARBA Melalui e-mel (Masukkan Alamat e-mel)

Jadi Rakan TM

Google+ Badge

BAGASI KIRIMAN POPULAR

Iklan & Tawaran

1. Mari sertai ChurpChurp, berinteraksi bersama-sama dengan taulan sambil menjanakan pendapatan, Percuma! Lanjut sila klik di sini.





Advertlet Hutang DCM RM1710

Advertlet Hutang DCM RM1710

Sponsored Ads

Archives

Khamis, 31 Disember 2009

DUN Perak BUBAR Februari, MENGUNDI Mac 2010...!!??


...“Betul.” kata Ngeh.” Dan kami dari parti DAP, PAS dan PKR sudah bersetuju untuk melantik Encik Mat menjadi Ketua Umum Pakatan Rakyat Perak merangkap Penasihat Politik, dengan elaun sebanyak seringgit sebulan!!”

Pirrraahh!!

“Betui Mat.” Kata Mus dengan wajah serius.

Aku tengok muka Nizar. Aku tengok muka Ngeh. Aku tengok muka Mus. “What the hell are you trying to do?” aku sergah depa.

“Let me put this straight.” kata Nizar. Hek..eleh.. cakap orang putih dialek ACS Kampar. Macam la aku tak tau.

“Sepatutnya DUN Perak sudah dibubarkan. Keputusan Mahkamah Persekutuan sudah dibuat. Keputusannya ialah 4-1. Kita menang. Tapi Ketua Hakim Negara , Tan Sri Zaki meminta supaya keempat-empat hakim yang membuat keputusan menyebelahi kita itu, menimbang semula keputusan mereka kerana ia akan memberikan implikasi yang sangat berat kepada Umno. Itu sebab keputusan mahkamah itu ditangguhkan ke bulan Februari.”

Aku terpegun mendengar penjelasan Nizar.

“Keempat-empat hakim yang memihak kepada kita enggan menukar keputusan mereka dan Umno tidak mempunyai pilihan lagi. Pertengahan bulan Februari ini, Mahkamah Persekutuan akan mengumumkan keputusan” jelas Nizar.

“Pasai apa nak tunggu sampai bulan Februari” aku tanya.

“BN cuba mengambil masa untuk memenangi undi Cina. Mahkamah Persekutuan akan mengumumkan keputusan pada minggu kedua, sebelum Tahun Baru Cina. Kita dah berjanji kepada rakyat..pagi kita dapat keputusan, malam tu juga kita akan bubarkan DUN. Jadi…kita kena pegang pada janji.” tambah Nizar.

“So?”

“So..DUN akan dibubarkan sebelum Tahun Baru Cina. BN akan menggunakan isu ini untuk memburukkan Pakatan Rakyat…kerana tidak menghormati orang Cina yang hendak menyambut Tahun Baru. Dan itu yang mereka mahukan…kerana mereka mahukan undi Cina kembali kepada BN.”

“So?”

“SPR akan bermesyuarat pada minggu keempat…dan mengumumkan tarikh Penamaan Calon pada minggu kedua Bulan Mac. dan tarikh pembuangan undi akan dibuat pada minggu ketiga bulan Mac!.” sambung Nizar.

“Pasai apa nak buat bulan Mac?”

“Sebab cuti sekolah!! SPR nak pakai sekolah untuk pembuangan undi!!” Mus menyampuk.


(Petikan kisah di atas dipetik daripada blog PerakExpress.com ditulis oleh Mat Saman Kati. Sila ke blog PerakExpress untuk bacaan lanjut.)

Rabu, 30 Disember 2009

Fitnah HANGAT di Blog Anti-Anwar


Fitnah terkini tetapi bersumberkan cerita lapuk. Fitnah tentang kaitan anak bongsu Shamsidar-Azmin dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim. Hangat diperkatakan dan dipautkan dalam kalangan blogger pro-UMNO dan sudah tentu blog anti-Anwar. Malangnya, fitnah tersebut diolah daripada andaian & tanggapan, keratan akhbar, kenyataan Azizan & Ummie Hafilda (orang yang terpalit dengan pelbagai kontroversi), buku 50 dalil, video youtube yang mencurigakan, dan transkrip perjalanan kes belasan tahun yang lalu. Saya katakan fitnah kerana selagi belum terbukti, maka cerita ini hanya layak digelar fitnah. Ada juga yang cuba mengaitkan isu lapuk ini dengan kes yang sedang dihadapi oleh DSAI. Fitnah ini mulanya saya baca di:


BigDogDotCom:
Antaranya memerihalkan:
"Semenjak kebelakangan ini, timbul beberapa penulisan mengenai anak bungsu pasangan Azmin Ali-Shamisdar Mohd Taharim merupakan benih Mantan-Banduan-Salahguna-Kuasa Anwar “Mat King Leather” Ibrahim. Anwar telah dikatakan mengarahkan Azmin untuk ‘menipu’ mengenai sampel darah anak bungsu Shamsidar, apabila diperintah oleh Mahkamah....."

Cerita dalam blog tersebut pula dipautkan/bersumber dari blog:
1. Unspinners:
Antaranya memerihalkan:
"...Mengikut sumber yang amat dipercayai, dengan bantuan doktor yang bersekongkolan (BACA PETIKAN BERITA 1998 SINI), Anwar dan Syamsidar telah subahat mengambil darah daripada seorang lagi anak perempuan Syamsidar dan bukan daripada Afifa – anak yang disyakki dilahirkan daripada perhubungan sulit Anwar dan Syamsidar.

Kemudian Anwar telah menggunakan pengaruhnya untuk memastikan bahawa polis akan terima sampel darah yang palsu itu.

Maka apabila Jabatan Kimia membuat ujian DNA, mereka pun sahkan bahawa Afifah BUKAN anak Anwar. Ini adalah kerana sampel darah yang diambil itu bukan daripada Afifah..."

2. Anwar X Files:
Antaranya memerihalkan:
"...Orang pertama yang mendedahkan wujudnya skandal Anwar-Shamshida adalah pemandunya sendiri iaitu Azizan Abu Bakar.

Menurut Azizan, dia sendiri menjadi saksi yang memandu dan menurunkan Shamshida di Cafe Guana di Bangsar Shopping Complex pada setiap kali pertemuan dengan Anwar. Kemudian sebuah kereta mewah, Daimler WBV 37, akan menjemput Shamshida.

Kereta Daimler WBV 37 itu adalah Dato Nallakarupan(Eksekutif Director Magnum Corporation). Kebiasaannya, pada setiap hari Rabu (selepas mesyuarat kebinet), Anwar memberi alasan kepada isterinya (Wan Azizah) dan polis pengiring supaya tidak mengiringinya kerana dia mahu bermain 'tenis' dengan Dato Nalla di Bukit Kiara. Anwar yang menaiki kereta Daimler yang dipandu oleh Dato Nalla itu akan menjemput Shamshida di Bangsar Shopping Complex dan seterusnya membawa mereka ke kondominium mewah di Trivoli Villa, Bangsar..."

3. Anwar Dot Com:
Antaranya memerihalkan:
"...Di kalangan inner circle Anwar (setakat ini penama itu perlu dirahsiakan) mengetahui Shamshida telah membawa Farah Shazliyana (anak sulongnya) dan bukannya Farah Afifah (kanak-kanak yang sepatutnya diambil sampel darah) ke klinik kenalan Anwar Ibrahim. Sampel darah Shazliyana itu telah diserahkan Shamshida kepada pihak polis.

Inner circle Anwar itu turut mendakwa mereka mempunyai bukti nama doktor dan alamat klinik yang telah pemalsuan pengambilan sampel darah tersebut...."

4. Pemuda Enggang:
Menyiarkan semula 50 dalil yang dikatakan ditulis oleh Khalid Jafri. Betulkah ini dalil-dalil tersebut? Cuba baca dalil ke-50. Mungkin Tun M melantik Tun Abdullah berdasarkan dalil ini. Kelakar!

"...50 AMANAT

Akhirnya amanat dari Haji Sulaiman Palestin kepada Dr. Tun Dr. Mahathir sebelum beliau meninggal dunia.

Anwar banyak berguru kepada Allahyarham yang merupakan bapa saudaranya. Haji Sulaiman yang merupakan tokoh veteran UMNO banyak mengetahui rahsia dan kelemahan Anwar.

Dr. Tun Dr. Mahathir dicadangkan oleh beliau supaya memilih Abdullah Ahmad Badawi sebagai Perdana Menteri kalau mahu melihat UMNO selamat."

5. sebuah video di Youtube.


Sebalik daripada fitnah dan tohmahan itu, beberapa tokoh ulama Islam dunia menyatakan sokongan kepada DSAI. Antaranya:

1. Prof. Dr. Yusuf Al-Qaradawi:

“Saya mengenali Anwar Ibrahim sejak 25 tahun yang lalu. Ketika itu Anwar adalah presiden Abim.

Apabila Anwar menyertai kerajaan, hubungan kami masih akrab. Setelah Anwar difitnah dan dipenjarakan, saya sering mendoakan agar beliau tabah dan tidak mengalah. Sekarang beliau adalah harapan kepada rakyat yang mencintai keadilan dan kemanan sejagat.

Saya minta tuan-tuan dan puan-puan agar bersama-sama Anwar Ibrahim untuk mengangkat martabat kemanusian yang meletakkan keadilan dan prinsip Islam sebagai asas perjuangan.”

2. Dr Taha Jabir al-’Ulwani:
"...Menurut Imam Ibnu al-Qaiyim al-Jauziyah dalam kitabnya at-Turuq al-Hukmiyyah dan beberapa pandangan ulama, mereka menolak dakwaan atau tuduhan yang datang daripada seorang yang dilihat tidak berlaku adil, khususnya daripada setiap tindakan, cara hidup terhadap orang yang mempunyai kedudukan baik dalam masyarakat, di mana dakwaan seumpama itu disifatkan sebagai ‘Qazaf’ dengan membawa empat orang saksi, ia bersandarkan kepada ayat 4, Surah an-Nur maksudnya:

4. “Dan orang-orang yang melemparkan tuduhan (zina) kepada perempuan yang terpelihara kehormatannya, kemudian mereka tidak membawakan empat orang saksi, maka sebatlah mereka delapan puluh kali sebat; dan janganlah kamu menerima persaksian mereka itu selama-lamanya; kerana mereka adalah orang-orang yang fasik;

Firman Allah lagi menerusi ayat 11-19, Surah an-Nur maksudnya:

“11. Sesungguhnya orang-orang yang membawa berita yang amat dusta itu ialah segolongan dari kalangan kamu; janganlah kamu menyangka (berita yang dusta) itu buruk bagi kamu, bahkan ia baik bagi kamu. tiap-tiap seorang di antara mereka akan beroleh hukuman sepadan dengan kesalahan yang dilakukannya itu, dan orang yang mengambil bahagian besar dalam menyiarkannya di antara mereka, akan beroleh siksa yang besar (di dunia dan di akhirat)..."


Mudah-mudahan kita dijauhkan oleh Allah SWT daripada membuat fitnah!










Dr. Pornthip Rojanasunand Ada Cukup Bukti!

Saya petik:

[FMT] Teoh Beng Hock was murdered. Top Thai pathologist Dr Pornthip Rojanasunand (picture) has sufficient evidence to prove that he was killed.

The Parti Keadilan Rakyat organ, Suara Keadilan, reports in its latest edition that her forensic report will be presented at the January 7 inquest into Teoh’s untimely death.

The weekly quotes unnamed Health Ministry sources as saying that Pornthip reached her conclusion after a second postmortem at the Sungai Buloh hospital.

The report adds that Pornthip has made known her findings to all relevant groups, including the Teoh family and the Selangor government, which commissioned her services.

Teoh (picture) was the political secretary to Selangor executive councillor Ean Yong Hian Wah. Yong is the Seri Kembangan assemblyperson and a member of DAP, a member party of the ruling coalition in Selangor.

On 15 July, the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC), investigating allegations of misappropriation of state allocations, raided Yong’s office. Teoh was questioned as a witness at the Selangor MACC office later that day.

At about 1.30pm the following day, a janitor found Teoh’s sprawled body on the fifth floor of the building.

The coroner’s court allowed Teoh’s remains be exhumed on Nov 21 for a second-post mortem.

Earlier in October Pornthip told coroner Azmil Mustapha Abas that based on photographs of his remains, she was 80 percent sure that Teoh was murdered.

The second autopsy was witnessed by British pathologist Prof Dr Peter Venezis acting for MACC, Dr Khairul Azman Ibrahim and Dr Prashant Naresh Samberkar.

, ,

Antara SAYANG dengan BENCI






Berkaitan:

,

Selasa, 29 Disember 2009

Apabila HUSAM Menulis Tentang KRONISME & NEPOTISME

Kiriman salin & tampal di bawah ini diambil dari blog Datuk Husam Musa. Bahagian permulaaan kiriman ini kurang menarik perhatian saya. Cuba baca bahagian yang diwarnakan dalam kiriman itu. Sekali baca, kebanyakan orang akan terus membuat interpretasi dan mengaitkan isu yang ditulis oleh Husam dengan kemelut yang berlaku di PMBK.

Selepas itu, timbul pula andaian: adakah Husam Musa mencari "nahas" menulis tentang hal itu? Persoalannya, salahkah beliau menulis tentang hal ini? Jangan terkejut jika ada yang menulis bahawa tindakan exco kanan ini salah. Dalam masa yang sama, banyak juga orang yang tertunggu-tunggu "serangan balas" yang bakal diterima oleh Husam terutamanya daripada srikandi Kelantan yang terang-terangan mencabar Husam meletakkan jawatannya sebagai exco di Kelantan baru-baru ini. Lebih menarik, timbul juga persoalan, berkuburkah karier politik Husam di Kelantan?

Bagi saya, kebenaran itu adakalanya terlalu pahit untuk diterima. Biarpun sepahit mana kebenaran itu, biarlah mereka yang terlibat menerimanya. Jika tidak diterima sekarang, pahit itu akan muncul semula ketika negara di ambang PRU ke-13 nanti. Pada waktu itu, mungkin peribahasa "nasi sudah menjadi bubur" sesuai untuk menggambarkan situasi yang bakal berlaku.

Saya petik:

[HUSAM MUSA] Malaysia mungkin dikenakan sanction atas penjualan enjin pesawat secara gelap. Kesan kepada ekonomi dan negara kita secara keseluruhan tentu amat besar. Kenyataan Balasubraniam yang tersebar menerusi internet mengenai isu PM-Altantuya, amat menjejaskan dan belum nampak formula mengatasinya. Imej Kerajaan kita terjejas teruk. PKFZ dan lubang hitam terbesar yang ditinggalkannya tak mungkin dapat ditutup dalam tempoh dekat. Hampir tumbangnya kerajaan pimpinan Najib gara-gara MP BN tuang sidang Parlimen semasa undian, tentulah menggerikan penyokong BN.

Lebih menakutkan kekurangan solid vote untuk Najib itu memang direstui oleh MP BN itu sendiri kerana dah malas.
Di peringkat antarabangsa, kita nampaknya belum mencapai standing terhormat seperti dulu.

Kerajaan seakan nampak tidak solid. Isu BTN sahaja, pimpinan utama berbelah bagi. Enjin jet, seakan terbahagi dua antara ingin mendedahkan dan ingin mendiamkan.

PM mungkin mengikuti jejak Pak Lah. Lebih banyak berdiam dari memberikan respon segera. PM seakan terpisah dari realiti. Beliau lebih memberi fokus terhadap agenda yang hendak ditonjolkan yang dirangka oleh penasihat strategik beliau dan pasif terhadap isu sebenar yang berbangkit saban hari. Beliau articulative ketika membincangkan agenda utopia rangkaan kumpulan penasihat dan seakan membiarkan isu sebenar bergerak sendiri.

Dalam setengah hal, kita mengulangi keadaan seakan kerajaan dipandu secara auto pilot dalam urusan seharian kerana pimpinan sibuk menyiapkan gagasan utopia untuk dijadikan gula-gula. Banyak keadaan terkunci pada mode lama, termasuk SOP urusan diplomatik dan luar negara.

Belum dibincangkan susunan parti-parti komponen.

Keadaan nampaknya kritikal.

Peluang untuk rencana perubahan mengambil tempat lebih kukuh terbuka luas.

Asal pemain-pemain agenda perubahan tidak pula terperangkap dengan isu dalaman yang tidak mustahak. Kemucut-kemucut sekalipun, jika tidak diurus, boleh menghilangkan fokus dan menjadi kulit pisang yang licin dan membahayakan.

Konsep berkerajaan yang baik ialah pengasingan antara family matters dan state matters. Bukan sahaja legally, tetapi juga morally.

PAS - satu masa dulu pernah digelar Parti Asri Sekeluarga - kerana pemegang beberapa jawatan tinggi ada kaitan keluarga dengan Presiden PAS waktu itu, Datuk Asri. Serangan sedemikian ketika PAS berdepan dengan krisis politik pada waktu itu, merugikan PAS dan menjadi modal lawan yang berkesan sekali.

Antara isu yang sukar ditepis oleh Dr. Mahathir ialah penglibatan anak-anaknya dalam perniagaan. Isu bail out syarikat kapal Mirzan oleh Petronas kekal dibangkitkan sampai ke hari ini. Anaknya yang lain, Mokhzani akhirnya membuat pengumuman berundur dari dunia korporat apabila menjadi sasaran serangan dan digunakan sebagai bukti amalan kronisma Mahathir sekitar awal 1990an.

Abdullah Badawi sangat popular sebelum isu anak dan menantunya muncul dalam kehidupan politik beliau. Beliau berjaya membawa UMNO/BN menang paling besar dalam sejarah politik negara pada tahun 2004.

Selepas riak dan alpa dengan kemenangan besar itulah, isu penglibatan perniagaan syarikat anaknya, Scomi mula menikam politik beliau. Ditambah dengan penglibatan ekonomi dan politik KJ, Abdullah akhirnya kecundang dalam masa yang sangat singkat.

Anak dan menantu atau keluarganya, gagal mempertahankan beliau. KJ telah berkhidmat secara langsung dengan Pak Lah melalui jawatan di Tingkat Empat, yang tak lama kemudian ditentang hebat termasuk oleh ahli UMNO sendiri.

KJ kemudian memperolehi saham ECM Libra, yang menjadi isu hangat.

Sekalipun KJ melepaskan jawatannya di Tingkat Empat dan menjual sahamnya dalam ECM Libra, namun Pak Lah terus dikaitkan dengan KJ dan anaknya Kamaludin dalam banyak perkara.

KJ berada di belakang semua keputusan Pak Lah - dalam minda hampir semua orang.

Namun, politik Malaysia memandang serong politik keluarga seperti ini. Kemenangan besar tahun 2004 tidak berulang. Isu-isu keluarga antara penyumbang kepada tumbangnya Pak Lah selepas pilihanraya 2008.

Dihimpit antara kritikalnya kedudukan negara dan sedikit sebanyak gangguan dalaman yang wujud, peliharalah integriti pemimpin-pemimpin kita dengan anggota keluarga tidak merasa diri mereka adalah stake holder yang lebih penting dari pihak yang dipilih oleh rakyat secara yang sah.

Dilihat dari sirah Rasulullah, ada keadaan-keadaan di mana anggota keluarga memberikan pandangan atau diminta pandangan dalam pelbagai isu. Namun, keputusan akhir adalah di tangan Rasulullah s.a.w dan isu-isu itu pula bukan berbentuk monetary gain atau percaturan politik keluarga tetapi lebih kepada public interest.

A'isyah memberi pendapat kepada suami baginda bahawa ayahandanya Abu Bakar seorang yang penghiba dan tidak perlu dilantik menggantikan Rasulullah sebagai imam solat yang dikira penting. Rasulullah s.a.w meneruskan hasrat baginda. A'isyah memberikan pandangan itu atas kepentingan awam dan bukan untuk kepentingan dirinya sendiri.

Salah seorang isteri Rasulullah memberikan idea Rasulullah mesti memulakan tahalullul sebagai penyelesaian terhadap keengganan sesetengah sahabat menerima terma perjanjian Hudaibiyyah dan idea ini diterima dan berjaya.

Namun, sampai kepada isu monetary gain, rule of law dan isu governance yang lain, Rasulullah mengambil sikap menjunjung prinsip pemisahan itu mengatasi hubungan kekeluargaan. Baginda sampai berkata, kalau anaknya sendiri didapai melakukan jenayah, hukuman sepatutnya akan dikenakan dan ia akan dilakukukan oleh baginda sendiri.

Batas inilah yang perlu dipelihara ketika madsyarakat sedang tertunggukan kebangkitan yang solid tanpa kecelaruan sedangkan kecelaruan tersebut boleh dielakkan.

,

Isnin, 28 Disember 2009

MI PEMBUNUH, Pengilang Dilindungi!

(klik untuk besarkan imej)

Gambar di atas ialah petikan akhbar KOSMO. Isu lama yang sebelum ini pernah heboh diperkatakan dalam media massa. Saya ambil dari blog Bujang Susah. Yang membuatkan saya kurang senang ialah sikap pihak berkuasa yang enggan mendedahkan nama syarikat/pengeluar mi yang mengandungi bahan kimia yang boleh mengancam nyawa kita. Mengapa pihak yang tamak mengejar keuntungan sehingga mengancam nyawa orang ramai dilindungi? Sewajarnya, pengeluar bahan makanan yang mengancam nyawa orang ramai didedahkan agar masyarakat dapat mengambil tindakan memulaukan barangan keluaran syarikat tersebut. Jika pengeluar/pengilang yang tidak bertanggungjawab ini hanya dikenakan tindakan kompaun, usahlah berangan perkara seumpama ini tidak akan berlaku lagi pada masa hadapan. Seharusnya pihak berkuasa memikirkan tentang nasib pengguna yang menghidap pelbagai penyakit kronik sebagai akibat daripada memakan mi yang terbukti mengandungi bahan kimia yang berlebihan. Kompaun dengan nilai ratusan dan ribuan ringgit bukanlah hukuman yang setimpal bagi mereka yang tidak bertanggungjawab!

Baca juga:
Awas!!! Bihun Tidak Halal

Sabtu, 26 Disember 2009

ORANG LAIN PUN HENDAK TAHU JUGA!

Kata Pak Bakaq:
Saya juga ingin melihat suami Nik Amalina, Abdul Ariffahmi Ab Rahman menulis blog mencurahkan khazanah pengalamannya yang tentunya melimpah-limpah. Oleh kerana pertemuan yang begitu singkat baru-baru ini, saya tak sempat meneroka kekayaan pengalaman beliau walaupun berkali-kali beliau memberitahu saya bahawa beliau mempunyai pengalaman sebagai jurutera selama 15 tahun, mempunyai MBA dan ada PE (kira boleh panggil Ir la).

Ariffahmi dilahirkan pada 3 April 1973.


Bukan sahaja Pak Bakaq yang berminat hendak mengetahui khazanah pengalaman menantu kontroversi Tok Guru, saya malah banyak lagi orang lain ingin mengetahui pengalamannya itu.

Bagaimana pula tentang hal yang dibangkitkan oleh Pak AlHusseyn? Katanya:

Ariffahmi inilah sebenarnya 'pekong'. Apabila geng bloggers diatas atau dikenali Geng Ustaz Pill Kuda sudah tidak layan Ariffahmi, dia pun cuba pula untuk membeli 4 orang bloggers di Restoran Taqwa dekat Gombak tetapi misi dan cubaannya itu hampa dan gagal. ( mission unaccomplished !)

Sila nafikan, jika tidak benar. Sudah nafikan? Tetapi mengapa pula timbul cerita dalam kiriman di atas dan pautan di bawah ini!

Berkaitan:
* Kenapa Ariffahmi Nafikan?

Bukan SATU, DUA Tetapi EMPAT Enjin TUDM yang Hilang?

Saya petik:

[TMI]— Jumlah enjin jet pejuang milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang hilang setakat ini hanya dua ataupun lebih daripada itu?

Kekhuatiran ini ditimbulkan oleh Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) dengan mengambil kira beberapa perkembangan semasa.

"Mula-mula kata satu, kemudian dua... jadi apakah benar apa yang saya dengar kemungkinan yang hilang sebenarnya empat enjin?" kata beliau.

Azan mendakwa maklumat awal yang diterima menunjukkan kemungkinan jumlah enjin yang hilang, yang bilangannya hanya dua setakat ini, kemungkinan sudah sampai empat.

"Saya difahamkan kemungkinan empat enjin yang hilang, bukannya dua. Tetapi saya belum menerima bukti yang kukuh... berdasarkan maklumt diterima oleh saya, mungkin empat enjin sudah hilang.

"Saya berharap pihak berkuasa dapat memberikan laporan lengkap kepada umum mengenai isu ini... menjelaskan kepada umum keadaan sebenar," kata beliau kepada The Malaysian Insider.

Selain pendirian Jabatan Peguam Negara yang meminta agar polis menjalankan siasatan rapi, kata Azan, beliau mengesyaki perkara itu kerana Laporan Audit 2008 tidak menyertakan bahagian yang membabitkan Kementerian Pertahanan.

"Jadi timbul persoalan, sama ada Jabatan Audit Negara adalah membuat audit berkaitan dengan pengurusan Kementerian Pertahanan buat tahun 2008 dan jika ada, apakah ia ada mengenal pasti masalah besar sehingga bahagian berkaitan Kementerian Pertahanan tidak dimasukkan.

"Ataupun sememangnya Jabatan Audit Negara tidak membuat audit langsung mengenai Kementerian Pertahanan. Laporan 2007 ada memasukan Kementerian Pertahanan, yang antara lain menyentuh soal program latihan khidmat negara tetapi tahun 2008 tiada," kata Azan yang juga Timbalan Pengerusi PKR Pahang.

Semalam, Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan berkata siasatan polis berhubung kes kehilangan dua enjin pesawat pemintas F-5E milik TUDM kini tertumpu kepada bagaimana ia dibawa keluar merentasi sempadan negara.

Kata beliau pihaknya dalam proses mengumpul dokumen-dokumen penting bagi menyiasat perkara tersebut.

"Peguam Negara (Tan Sri Abdul Gani Patail) yang minta kita membuat siasatan ini (bagaimana enjin itu boleh ke luar negara). Jadi kita dalam proses untuk mendapatkan dokumen-dokumen penting," katanya.

Salah sebuah enjin jet pesawat supersonik yang dicuri dua tahun lalu itu didakwa 'ditemui' di Argentina.

Menurut laporan akhbar, enjin turbo jet General Electric J85-21A tersebut untuk kegunaan pesawat F-5E Tiger 11 satu tempat duduk dan RF-5E Tigereye telah dibawa keluar menerusi Pelabuhan Klang ke sebuah negara ketiga sebelum ia tiba ke destinasi akhir iaitu di Argentina.

Awal minggu ini, Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata selain dua buah enjin pesawat tempur F-5E yang dilaporkan hilang, peralatan lain yang berkaitan turut lesap.

, , ,

Jumaat, 25 Disember 2009

Ke Manakah RM270 BILION Dibelanjakan Oleh Tun Abdullah dalam Masa 5 TAHUN?

Kali ini Tun Dr. Mahathir Mohammad berbicara tentang tuduhan yang dilemparkan kepadanya oleh beberapa individu termasuklah Barry Wain. Memang benar seperti dikatakan olehnya bahawa beliau berhak diberi peluang membela dirinya dan ruang untuk membersihkan namanya. Oleh itu beliau meminta kerajaan menubuhkan suatu Suruhanjaya Diraja untuk menyiasat sama ada tuduhan yang dilemparkan oleh Barry Wain itu benar atau hanya anggapan dan fitnah semata-mata. Saya tidak mahu memberikan komen tentang hal itu. Biarlah kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat hal itu. Kemudian, kita lihat "siapa yang kena?".

Yang menarik perhatian saya ialah Tun M juga mahu Suruhanjaya Diraja itu turut menyiasat Tun Abdullah Ahmad Badawi selaku PM selepas era pemerintahannya. Saya juga ingin tahu tentang perbelanjaan wang sebanyak RM270 bilion hasil daripada Petronas oleh Tun Abdullah Ahmad Badawi selama lima tahun beliau memegang takhta di Putrajaya. Ke mana duit sebanyak itu dibelanjakan? Sedangkan menurut Tun M, selama 22 tahun memerintah Malaysia, kerajaannya hanya menerima RM126 bilion duit Petronas yang menurutnya digunakan untuk "Penang Bridge, Twin Towers, KL Tower, KL International Airport, North Port and West Port in Klang, commuter train, LRT and monorail, numerous expressways all over the country, electrification and double tracking, Putrajaya, Cyberjaya, Langkawi development, Proton, Modenas, Silterra chip manufacturing plant, cement plants etc. etc ".


Jadi, timbul pula persoalan yang menarik, iaitu ke manakah duit sebanyak RM270 bilion itu dibelanjakan oleh Tun Abdullah kerana menurut Tun M, hanya ada beberapa koridor kosong di merata-rata tempat selain mempersoalkan keperluan negara meminjam duit daripada China untuk membina Jambatan Kedua Pulau Pinang sedangkan kerajaan sepatutnya mempunyai duit yang begitu banyak. RM270 BILION!!!!


Tun M:............
8. Altogether I don't think the amount lost added up to RM10 billion even. If we had lost 100 billion Ringgit the Government would be in deep trouble. But although we did have poor growth during certain years, the Government had never failed to meet all financial commitments including the servicing of loans. In fact we had enough money to prepay loans. The projects of course cost a lot of money. But the projects can be seen by the people. Penang Bridge, Twin Towers, KL Tower, KL International Airport, North Port and West Port in Klang, commuter train, LRT and monorail, numerous expressways all over the country, electrification and double tracking, Putrajaya, Cyberjaya, Langkawi development, Proton, Modenas, Silterra chip manufacturing plant, cement plants etc. etc. However, I don't think Barry Wain was referring to these projects when he said I burnt RM100million of Government money.

9. The five years of Tun Abdullah's regime saw unprecedented profits by Petronas due to the high price of oil.
In my 22 years Petronas paid to the Government 126 billion Ringgit. Petronas paid to the Government of Tun Abdullah a total of 270 billion Ringgit in five years.

10. How was this huge sum spent? There are only empty corridors everywhere.

11. The public has a right to know how 270 billion Ringgit in five years have been spent. What projects have been financed by it. Why do we have to borrow money from China to build the second Penang Bridge?

12. I know every effort was made to find whether I had misused Government money. Failing to find anything the Abdullah Government set up a Royal Commission and accused me of being influenced by others in the choice of judges.

13. I have a right to clear my name. Tun Abdullah also has a right to clear his name.

14. The Government should cooperate and open all its books. There should be no cover-up. The Government is committed to transparency. It should demonstrate that it keeps its promises.

,

Khamis, 24 Disember 2009

LANTANG NIK AMALINA TIDAK BERBISA

Banyak orang yang berpendapat bahawa Nik Amalina wajar berblog. Itu hak demokrasi dia sebagai rakyat Malaysia. Ada juga orang yang kurang senang dengan langkah yang diambil oleh Nik Amalina. Secara peribadi, berblog ialah hak demokrasi Nik Amalina. Saya boleh berblog, dia pun boleh berblog, semua orang boleh berblog. Sewajarnya, tiada sesiapa pun yang berhak mempertikainya. Yang boleh dipertikaikan oleh orang ramai ialah kandungan tulisannya, sama ada tulisannya itu baik untuk dirinya, mahupun keluarganya, ataupun parti yang diwakili oleh mungkin keseluruhan ahli keluarganya.

Agak menarik apabila membaca kirimannya bertarikh 23/12. Katanya: Tiada niat untuk saya menyerang, tapi ada benarnya jika saya mengambil sedikit rasa di jiwa ini untuk menerang. Jangan diulangi pendirian yang sama andai dilain masa ada pula fitnah baru tercipta. Ada benar sepatutnya mana-mana empunya diri yang terfitnah itu dipanggil untuk membela diri, bukan hanya mendapat maklumat yang kiranya ia masih lagi boleh dipertikaikan. Jangan pula dibiar bebas si penyebar fitnah, berbuatlah sesuatu agar fitnah itu tidak terus menjadi bebanan kepada Jamaah Islam. Nik Amalina menyatakan sesiapa yang telah difitnah agar bangun membela dirinya dan dia juga menyatakan bahawa penyebar fitnah itu perlu dihentikan dan dibawa ke muka pengadilan (mungkin itu maksudnya). Katanya lagi, berbuatlah sesuatu agar fitnah itu tidak menjadi beban kepada Jamaah Islam. Dalam kemelut yang dihadapi oleh suaminya dalam isu PMBK, Nik Amalina ada menegaskan bahawa suaminya telah difitnah, oleh itu seperti yang saya tulis tempoh hari, mengapa sehingga sekarang tiada tindakan dibuat untuk menyaman pihak yang dikatakan menyebarkan fitnah terhadap Ariffahmi? Beban untuk mengambil tindakan ini sudah tentu letaknya di atas bahu Nik Amalina dan keluarganya, justeru apalah guna berkata demikian di blognya jika dia sendiri belum berbuat demikian?

Katanya lagi: Masih lagi saya ingat, ada pimpinan mengatakan ini urusan keluarga, biarlah Tok Guru menyelesaikannya. Saya terfikir, bijakkah kenyataannya itu? Ini urusan kerajaan, YB. GLC adalah Kerajaan, dan Tok Guru juga adalah Kerajaan. Jika ia urusan keluarga, sepatutnya bila saya ‘bangun’, jangan pula ada yang melatah. Kalau ada yang melatah, boleh kiranya saya berkata, semuanya mahukan publisiti murahan, sebagaimana yang saya dapat! Waktu sepatutnya buka mulut, semuanya bisu. Waktu sepatutnya bisu, apa yang anda semua telah buat? Jangan hanya pandai bercakap sepatutnya begitu, sepatutnya begini, tapi bertindaklah. Kurangkan bercakap, banyakkan bertindak. Gunapakai semua mekanisme yang terbaik untuk buat yang lebih baik kepada parti. Kalau diperhatikan pada perenggan ini Nik Amalina mungkin terlepas pandang tindakan yang telah diambil oleh pimpinan parti ayahandanya. Oleh sebab sayang akan ayahandanya dan parti yang didukung oleh ayahandanya serta kerajaan yang diterajuinya, maka ada beberapa ahli PAS telah menyatakan bahawa suaminya, Ariffahmi wajar meletakkan jawatan selepas kemelut yang melanda PMBK heboh diperkatakan di media massa baik di media cetak, mahupun di blog atau di laman berita internet. Nasihat dan pandangan sudah diberi, tindakan selanjutnya terpulanglah kepada budi bicara tuan empunya badan untuk menilai dan mengambil inisiatif untuk bertindak. Jika tidak silap Presiden, pemimpin kanan, malah ada ahli Parlimen menasihati Ariffahmi agar meletakkan jawatan kerana tidak mahu pelantikannya itu menjejaskan imej dan mengelakkan persepsi buruk masyarakat terhadap bapanya. Alhamdullilah, nasihat itu diturutinya, namun timbul pula persoalan, mengapa tempoh yang diambil memakan masa selama tiga bulan? Sekadar mematuhi prosedur atau ada faktor-faktor lain untuk beliau mempertahankan tindakannya itu?

Secara peribadi, perletakan jawatan Ariffahmi ini wajar kerana kerajaan pimpinan PAS sebelum ini sering mengkritik BN kerana mengamalkan kronisme dan nepotisme. Oleh itu, kurang bijaklah jika Tok Guru yang saya sanjungi melantik Ariffahmi, menantunya mengepalai GLC milik kerajaan negeri. Walaupun Tok Guru mengaitkan tindakannya itu dengan keluarga Rasullulah SAW, tetapi dari segi persepsi, politik, dan ditambah pula tuduhan serta kontroversi yang masih belum terjawab sepenuhnya telah mencalar imej Kerajaan Kelantan yang dipimpin oleh PAS. Oleh itu, slogan "kurangkan bercakap, banyakkan bertindak" wajar juga diambil oleh Ariffahmi bagi mengembalikan dan memulihkan keyakinan rakyat terhadap kerajaan pimpinan mentuanya. Soal keyakinan rakyat, kita bukan hanya bercerita tentang respon rakyat Kelantan, tetapi dalam hal ini, mereka harus melihat respons keseluruhan rakyat pelbagai kaum yang sedang menilai kepemimpinan Pakatan Rakyat.

Katanya lagi: Jagalah Kerajaan Pas Kelantan yang ada hari ini sebaiknya. Sayangilah sepenuh hati. Jangan melihat sebelah mata bahawa saya hanya mempertahankan suami, tapi bukalah mata seluasnya, politik itu licik, hanya yang bijak mampu merubah segalanya. Kenapa harus Tok Guru saja yang bangun mempertahankan setiap apa yang berlaku. Bangunlah juga wahai pimpinan. Tunjukkanlah juga bahawa anda bersatu, buktikan dengan tindakan jangan hanya suara dari belakang yang anda juga menyanyangi Tok Guru, dan sudah tentu Kerajaan Islam hari ini. Hal ini turut dilaporkan oleh Malaysia Kini. Sila klik 'Mengapa bapa saya saja pertahan PAS?' untuk bacaan lanjut. Tepatkah persoalan "Mengapa Tok Guru sahaja yang pertahankan PAS? Bukankah dalam konteks ini, maafkan saya jika tersilap, pernyataan tersebut bermaksud "Mengapakah Tok Guru sahaja yang pertahankan Ariffahmi/kemelut di PMBK?"?

Apa-apapun baguslah jika Nik Amalina memahami bahawa "politik itu licik". Jika dia benar-benar memahaminya, maka terimalah kenyataan bahawa suaminya perlu meninggalkan PMBK kerana jika tidak, isu ini akan dimainkan oleh musuh politik parti ayahandanya pada pilihan raya umum akan datang. Tidak percaya? Jika dia tidak percaya maka saya berpendapat bahawa dia belum lagi benar-benar memahami bahawa "politik itu licik"!

,

Rabu, 23 Disember 2009

SEPASANG KAKI "LAHANAT"


(Foto: EuroPics[CEN])

GILA! TIDAK TERDUGA OLEH AKAL ADA MANUSIA YANG MENGAKU BOMOH SANGGUP MERAWAT KANAK-KANAK MENGGUNAKAN KAEDAH SEKEJAM INI. BAYANGKAN BETAPA SENGSARANYA BUDAK INI AKIBAT DARIPADA KEJAHILAN & KEBODOHAN IBU BAPANYA.

[THESUN]Self-styled demigod Jamun Yadav, 50, told police his holy Hindu powers allowed him to transfer divine energy from the soles of his feet.

He said the magic allowed him to fight all illnesses in Katihar, eastern India.

Police spokesman Santosh Singh said: "This is scandalous and we have arrested him. The parents didn't know just what his treatment involved when they agreed to it.

"He claims he needs no defence in court because he speaks for God. So it should be an interesting trial."


Boleh juga dibaca di:

Selasa, 22 Disember 2009

Rupa-rupanya DUA Enjin Jet F-5E yang HILANG!



Cis, ingatkan satu, rupa-rupanya dua enjin yang lesap! Cuba fikirkan logik akal, barang yang begitu berharga, dikategorikan pula sebagai "rahsia" & senjata negara, hilang dan hanya disedari hampir setahun kemudian. Bukannya murah, RM100 juta. Itu soal harga. Bagaimana pula soal maruah dan keselamatan negara?

Kalau baca laporan BH di bawah ini, PM menyatakan bahawa kementerian dan TUDM tidak menyembunyikan apa-apa daripada masyarakat. Kalau baca laporan ini: "...The government's response and the manner in which the case has been handled so far have been appalling to say the least. We are now being told that the theft was discovered last May. And a police report was lodged only last August. So what was the Defence Ministry and RMAF doing in those three months? Were they looking under mattresses for the engines? But yet Prime Minister Datuk Seri Najib Razak claims there is no cover up. He was then Defence Minister in Tun Abdullah Ahmad Badawi's Cabinet. He should have recommended then for the theft to be announced to the public. We are now told that a top general was sacked. Who is this man? If he is found to be liable for the theft he should perhaps face more severe action." kita dapat membuat kesimpulan yang berbeza daripada PM 1Malaysia. Siapa yang kita percaya?

Jika beginilah keadaannya, tidak perlulah negara lain menghantar "spy" yang hebat-hebat untuk mengetahui maklumat rahsia negara, hulur sahaja duit kepada pejuang-pejuang negara bertopengkan pengkhianat pelbagai pangkat yang bersepah dalam negara ini. Jika "kantoi" pun, perkara ini memakan masa bertahun-tahun untuk heboh dalam media. Jika diadakan siasatan dalaman, hasilnya mungkin juga menemukan jalan buntu seperti misteri kehilangan enjin jet yang dilaporkan. Tidak percaya? Menurut laporan BH, ...kehilangan kedua-dua enjin itu dilaporkan kepada polis pada 4 Ogos 2008 selepas siasatan dalaman Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dikatakan menemui jalan buntu.

Sebagai rakyat Malaysia, saya menyeru agar suatu suruhanjaya diraja ditubuhkan untuk menyiasat pihak yang terlibat (Menteri Pertahanan, orang atasan TUDM/ATM, anggota TUDM, dan syarikat kontraktor) dalam kes kehilangan enjin-enjin tersebut.Penyiasatan oleh suruhanjaya diraja ini sekurang-kurangnya dapat "menjawab" pelbagai perkara pelik dalam kes ini. Yang paling pelik apabila Menteri Pertahanan ketika itu kini sudah menjadi PM, manakala bos TUDM ketika itu kini menjadi Panglima ATM. Jika tidak wujudkan sahaja slogan: BARANG HILANG, PANGKAT TIDAK HILANG.



Berkaitan:

Sebuah lagi enjin pesawat tempur F-5E TUDM hilang pada 2007
[BH]: Bukan satu tetapi dua enjin pesawat tempur, F-5E, milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang hilang, masing-masing berharga RM50 juta, apabila sebuah lagi dipercayai hilang lima bulan selepas kehilangan enjin pertama.

Enjin yang kedua hilang ketika menunggu untuk diselenggarakan di Pangkalan Udara Kuala Lumpur, dua tahun lalu dan disedari pada Mei 2008. Laporan polis dibuat tiga bulan kemudian.

Kejadian dipercayai berlaku pada 1 November 2007, ketika enjin berkenaan dibawa keluar dari Skuadron Ke-12 Scorpion Butterworth, yang menempatkan pangkalan operasi pesawat berkenaan untuk penyelenggaraan rutin di ibu negara. Sumber memberitahu Berita Harian, penghantaran enjin kedua menggunakan kontena dikendalikan sebuah syarikat penyelenggaraan pesawat tentera dilantik kerajaan tetapi enjin berkenaan tidak tiba ke destinasinya.

Katanya, kehilangan kedua-dua enjin itu dipercayai didalangi kumpulan sama membabitkan orang dalam syarikat penyelenggara terbabit dengan bantuan orang dalam TUDM.

Sementara itu, Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail ketika dihubungi, berkata pihaknya akan memulangkan semula fail siasatan kes berkenaan kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) hari ini berikutan siasatan yang tidak lengkap termasuk ketiadaan butiran enjin termasuk jenis dan spesifikasinya.

Siasatan itu dikembalikan semula ke Bukit Aman bersama arahan terbaru, termasuk menyiasat kemungkinan pembabitan pihak lain, termasuk agensi kerajaan dalam kehilangan enjin berkenaan.

“Siasatan lebih mendalam, dengan butiran lebih terperinci amatlah diperlukan dalam pengendalian kes ini,” kata Abdul Ghani.

Sabtu lalu Berita Harian mendedahkan kehilangan enjin jenis GE J85-21A pesawat tempur F-5E milik TUDM yang dipercayai antara skandal penyelewengan terbesar dalam sejarah TUDM. Maklumat risikan mengesahkan enjin itu dijual ke sebuah negara di Asia Barat.

Enjin berkenaan hilang bersama rekod perkhidmatan dan penyelenggaraannya dari gudang simpanannya di Pangkalan Udara Kuala Lumpur sebaik tiba dari Skuadron Ke-12 Scorpion Butterworth. Berikutan itu TUDM membuat laporan polis dan Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman menyiasat kejadian itu.

TUDM mula menggunakan pesawat buatan Amerika Syarikat itu pada 1974 untuk tugasan tempur dan peninjau. Bagaimanapun hanya lapan masih digunakan sehingga kini masing-masing model RF-5E Tigereye dan F-5E Tiger II yang berpangkalan di Butterworth.

Sumber berkata, modus operandi kumpulan terbabit licik kerana menggunakan taktik berbeza ketika melarikan kedua-dua enjin berkenaan, dipercayai untuk dijual sebagai komponen alat ganti di pasaran gelap, terutama kepada pembeli antarabangsa.

Katanya, kehilangan kedua-dua enjin itu dilaporkan kepada polis pada 4 Ogos 2008 selepas siasatan dalaman Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dikatakan menemui jalan buntu.

Sementara itu di PUTRAJAYA, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berkata, sebagai Menteri Pertahanan ketika itu, beliau mengarahkan supaya laporan polis dibuat sebaik menyedari kehilangan enjin pesawat itu.

“Kita akan tunggu sehingga laporan penuh keluar kerana kita bekerjasama dengan polis, malah apabila kita menyedari kejadian itu, kita melaporkan kepada polis dengan segera.

“Kementerian Pertahanan berpendirian kita perlu menyelesaikan perkara ini dan mengambil tindakan sesuai walaupun tindakan jenayah terhadap mereka terbabit… bukan hasrat kementerian dan TUDM menyembunyikan apa-apa pun,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Aeroangkasa Malaysia keenam, semalam.

Kronologi kehilangan enjin pesawat tempur F-5E TUDM

26 Jun 2007 – enjin pertama dihantar keluar

1 November 2007 – enjin kedua dihantar keluar

Mei 2008 – enjin disedari hilang

4 Ogos 2008 – laporan polis dibuat

13 Mei 2009 – kertas siasatan dihantar kepada Peguam Negara

25 Jun 2009 – kertas siasatan dipulangkan dengan arahan untuk lengkapkan siasatan

18 November 2009 – kertas siasatan dihantar semula.

KEBENCIAN & PERKAUMAN


Saya ambil di Facebook. Gambar/"screenshot" ini dikirimkan oleh seorang pengguna laman sosial itu di "wall"nya. Mungkin watak-watak ini dalam "screenshot" ini warganegara Malaysia, mungkin juga warganegara jiran. Ada yang kata, "screenshot" di atas sudah lama diperkatakan. Tetapi, tidak pernah pula saya membaca tentang hal ini di mana-mana. Jadi, saya kirimkan semula sebagai pengajaran kepada kita semua. Apa guna di mulut bergegar dengan semangat 1Malaysia tetapi di laman sosial tercatat kata-kata yang bersifat perkauman dan kebencian terhadap sesuatu kaum?

Jika ada warganegara Malaysia yang bersikap sedemikian, lucutlah warganegara anda, berhijrahlah ke negara yang tiada Melayu atau mana-mana kaum yang anda "dislike".




Isnin, 21 Disember 2009

ISU JET PEJUANG: Benarkah TUDM Beli Jet Tanpa Enjin?


Saya mengulas isu enjin jet pejuang F-SE yang hilang seperti yang dilaporkan oleh akhbar pada Sabtu yang lalu dan hal ini sudah kecoh 1Malaysia sehingga ke hari ini. Memang mengejutkan dan semestinya memalukan. Malu dengan diri sebagai rakyat Malaysia dan malu kepada warga dunia yang memperlekeh tahap keselamatan agensi kerajaan yang dipertanggungjawabkan menjaga keselamatan negara dan sudah tentu memperkatakan intergriti & moral pejuang bangsa yang bertopengkan pengkhianat yang terlibat dalam skandal ini. Lebih memalukan apabila kehilangan enjin ini berlaku pada masa PM 1Malaysia menjadi Menteri Pertahanan, iaitu pada tahun 2007 dan kehilangannya hanya disedari pada penghujung tahun 2008 seperti yang dilaporkan oleh akhbar sebelum ini. Berdasarkan laporan akhbar terkini, enjin jet pejuang itu telah dijual kepada sebuah syarikat antarabangsa yang berpangkalan di Amerika Selatan bukannya di Eropah seperti yang dilaporkan oleh akhbar baru-baru ini.

Lanjutan daripada kiriman itu, ada satu komen yang menggunakan identiti Anonymous, tetapi tidak dapat saya siarkan sepenuhnya kerana ada perkataan kurang mesra polisi blog ini turut disertakan dalam komen tersebut. Pemberi komen tanpa nama itu mendakwa:

"...Hilang enjin satu cerita, saudara tahu tak TUDM beli jet pejuang MB339 dari
Itali tanpa enjin, beli body sahaja dan pasang enjin buruk. Sejarah dalam dunia
beli pesawat tanpa enjin, janji dapat komisyen. Keselamatan negara apa? General semua macam unta kenyang!!! Mampus la kita kalau kena serang, semalam hantar C130 nak ambil pemain bola kat Laos, pesawat pun rosak, kesian pemenang pingat emas tertunggu macam orang bodoh!!! Bayangkan lah macam mana jijik dan huduh nya organisasi yang di amanahkan mempertahankan negara...."

BENARKAH BEGITU? Saya tidak tahu sama ada dakwaan ini benar atau tidak, mungkin juga hanya khabar angin, mungkin juga itu polisi perjanjian jual beli jet pejuang tersebut, saya juga tidak menuduh TUDM berbuat demikian, tetapi petikan komen di atas itu wajar diberi perhatian jika dakwaan itu ada kebenarannya dan bertentangan dengan perjanjian pembelian pesawat tersebut.

Hari ini Pak Kadir mengulas isu kehilangan enjin jet pejuang itu dengan menimbulkan beberapa persoalan berkaitan dengan isu yang amat memalukan sistem keselamatan negara. Beliau juga menggesa kerajaan menubuhkan suatu suruhanjaya diraja untuk menyiasat hal ini. Lanjut seperti yang disalin dan ditampal di bawah ini:
SHOULD we be happy and jump with joy at the news that a brigadier-general and 40 other armed forces personnel were sacked for alleged involvement in missing RMAF jet engines incident?

The New Straits Times headlined today that they were given the boot late last year after Air Force jet engines worth RM50 million went missing.

Why alleged? What then is the “real” truth behind this dastardly, shameful, treacherous act?

Why only an internal inquiry? Why not a full-blown investigation and trial by a civil or military authority?

Why not a court martial? If these people could steal and sell their own equipment, what is there to stop them from surrendering to the enemies when their lives are at stake?

Something is amiss. Where was the Minister in-charge when this alleged crime was committed? Where were the generals, the secretary-general and the internal auditors? Sleeping?

Something is fishy. Why just an internal inquiry? Why just gave them the boot? This is an act of treason. Why were they not court-martialed?

I have no answer. It’s too mind-boggling. It defies logics.

Here, I strongly feel that there’s a very strong reason to call for the setting up of an independent royal commission.

Satu Malaysia malu dan terancam akibat perbuatan khianat ini atau adakah ia ibarat kata pepatah, kalau tidak ada-ada, masakan tempua bersarang rendah.

,

Ahad, 20 Disember 2009

Imej dan Teks LUCAH dalam Buku Teks Sekolah!


Jangan terkejut! Kejadian ini berlaku di Indonesia. Saya cuba mencari "teks" dan "imej" yang dimaksudkan, tetapi gagal. Berdasarkan laporan akhbar, sudah dua kali perkara seumpama ini berlaku di sana. Bayangkan jika berlaku di Malaysia?


[ASIAONES] INSTEAD of just reading about social and natural sciences, some students of elementary schools in East Java, Indonesia, were studying something else - pornography.

An investigation has been launched to find out how sexually explicit material, both in text and images, made its way into the books of primary and Islamic schools in the Batang and Pekalongan district.

This is the second time it has occurred, reported Jakarta Globe. Months earlier, sexual innuendo was introduced into an exam for elementary school students.


According to news portal detik.com, the textbooks, covering a range of subjects from social sciences to natural sciences and poetry, contained images of a woman in her underwear and another of a woman wearing see-through clothing.

Mr Seto Mulyadi, chairman of the National Commission for Child Protection (Komnas Anak), told Jakarta Globe that he had already received reports about the pornographic textbooks circulating in Pekalongan.

Not for students

He said the books were issued by the company, PT Erlangga, and were not intended for students but "as a kind of health book for teachers".

"I do not know what went wrong - whether it was the book salesperson or a teacher that allowed the books to end up in a library to be read by students," he said.

He was also shocked to discover the tainted books circulating in the other province.

He added: "We must investigate whether there is a deliberate effort to issue or include pornographic material to disrupt the image of national education and the morality of the young."

Mr Seto plans to send a letter to the head of the Central Java Education Agency urging them to investigate.

Mr Suharyanto of the Central Java Police told the Jakarta Globe that his officers had launched an investigation. He said: "We hope to capture the perpetrator soon and stop the (books') circulation in schools. Local police have already started an investigation."

In the East Java scandal that broke in October, sixth grade students taking an Indonesian language exam were asked to read a letter to a newspaper titled "Naughty Businessman Caged Along With Mak Erot".

Mak Erot refers to a legendary healer from West Java who specialised in enlarging men's genitals.

Sabtu, 19 Disember 2009

Bagaimana ENJIN JET PEJUANG Boleh Hilang?


MENGEJUTKAN! Enjin jet pejuang F-SE hilang. Sila klik pautan ini untuk mengetahui lanjut tentang jenis pesawat yang dimaksudkan dalam laporan di bawah ini. Akhbar Harian Metro melaporkan:
Umpama "sudah terhantuk baru tengadah", barulah ATM mahu mengambil tindakan:

Berdasarkan situasi di atas, petualang yang terlibat sudah pastilah melibatkan "orang dalam". Justeru, Jabatan Logistik TUDM telah membuat rombakan dan MEMECAT beberapa orang pegawai dan anggota. Lanjutan daripada laporan di atas, pihak polis dikatakan telah mengenal pasti 4 dalang yang terlibat yang dikatakan terlibat dengan urusan jual beli enjin itu kepada individu di sebuah negara Eropah.

Itu cerita kehilangan enjin jet dan dokumen rahsia tentang penyelengaraannya. Bagaimana pula rahsia pertahanan negara yang lain. Selamatkah rahsia pertahanan negara kita? Berdasarkan berita ini, rakyat Malaysia sewajarnya mempersoal tentang tahap keselamatan rahsia pertahanan negara. Kita juga berhak mempersoal sistem kawalan di gudang atau tempat-tempat yang menempati peralatan, aset, dan dokumen yang menjadi rahsia pertahanan negara.

Hebatnya sistem keselamatan negara kita, dahulu senjata di kem askar dilarikan orang, kini enjin pesawat pejuang pula hilang, selepas ini?


, , ,

Jumaat, 18 Disember 2009

[Kemas Kini] Bukan ANGKARA "BLACK MAGIK" Tetapi DENDAM!

TERDAHULU:
GILA! Angkara "black magik" seorang budak berusia 2 tahun menderita kerana tubuhnya dimasuki sekurang-kurangnya 50 batang jarum. Menurut media, bapa tiri budak ini telah mengaku bahawa dia telah memasukkan jarum tersebut dengan bantuan dua orang wanita yang masih belum dikenal pasti identitinya. Kata doktor yang merawatnya, jarum-jarum tersebut dimasukkan ke dalam tubuhnya dengan cara "tusukan". Bayangkan kesakitan yang dialami oleh budak itu kerana KEBODOHAN, KEKEJAMAN, & KEJAHILAN manusia.

Lanjut baca laporan akhbar di bawah ini:
A two-year-old boy in Sao Paulo, Brazil, has as many as 50 sewing needles inside his body, apparently stuck there one by one, a doctor treating him said Wednesday.

Brazilian media said the boy's ex-stepfather was detained.

Dr Luiz Cesar Soltoski told AP that surgeons hope to remove most of the needles - some as long as five cm - but those in the lungs will have to wait until the child's breathing improves.

Some needles cannot be removed as they are too close to vital organs or even inside organs, Soltoski said.

The boy's mother, a maid, took him to a hospital in the small northeastern city of Ibotirama last Thursday, saying he was complaining of pain.

Three days later, after X-rays revealed many of the needles, doctors moved him to a larger hospital in the nearby city of Barreiras.

The mother told police she didn't know how the needles got inside her son, whose name was not released because of his age.

But police Wednesday night detained an ex-stepfather of the boy who confessed, according to Brazil's Globo TV. It reported the man said he inserted the needles with the help of two women who were not identified.

The boy's father, Gessivaldo Alves, earlier told the newspaper A Tarde that he believed his son could have been a victim of a black magic ritual.

Alves reportedly said he visited the home where the boy was living and found unspecified items that could be used for black magic.

The police inspector in charge of the case, Helder Fernandes Santana, told the Agencia Estado news agency that a black magic ritual involving the boy was among the motives that police were pursuing and that officers were casting a wide net for suspects.

Santana did not answer his cell phone Wednesday night to comment on the Globo TV report about the detention and confession of the ex-stepfather.

No one answered the phone at the police station in Ibotirama.

The boy's doctor said he believed the needles were stuck into the child's body one by one.

"We think it could have only been by penetration because we found needles in the lung, the left leg and in different parts of the thorax. It couldn't have been by ingestion," Soltoski said.

Doctors found no signs of outside wounds on the boy. X-ray images carried by Brazilian Web sites clearly showed some of the needles inside his body.

The boy is in intensive care, but Soltoski said his condition has improved since he was admitted.
- AP
LANJUTAN:
(Roberto Carlos Magalhaes - Inilah bapa "lahanat" yang mencucuk puluhan jarum ke dalam tubuh anaknya.)
[DC] A jailed Brazilian admitted in a television interview that he shoved nearly
three dozen sewing needles into his 2-year-old stepson because he wanted to kill
the boy to spite his wife.

Speaking from his cell, 30-year-old bricklayer Roberto Carlos Magalhaes told how he doped the child with wine mixed in water, then stuck needles into his body while his lover held the boy down.

"I did this two or three times a week during one month," Magalhaes said in an interview with Globo TV's "Fantastico" program Sunday from a jail in the northeastern state of Bahia.

The boy was too drunk from the wine mixture to cry while the needles were being pushed in, but he felt pain after the alcohol wore off, Magalhaes said.

"It was truly an unbearable suffering," he said. "It was to get back at the boy's mother. I thought the needles would work their way through his body and kill the boy. It was a way to
kill without anyone discovering
."

But the pain led the toddler to complain to his mother, and on Dec. 10 she took him to a hospital where X-rays revealed about 30 needles lodged throughout his body.

But the pain led the toddler to complain to his mother, and on Dec. 10 she took him to a hospital
where X-rays revealed about 30 needles lodged throughout his body.

The boy underwent a five-hour operation in the northeastern city of Salvador on Friday to remove four rusty needles that most threatened his life, near his heart and in his lungs.

Doctors said Sunday the child was doing well and would likely undergo two more surgeries, the next one Wednesday at the earliest, to extract needles up to five meter-llong from his abdomen and spine.

Suzy Moreno, a spokeswoman for Hospital Ana Nery, said hundreds of people across Brazil had contacted the facility to inquire about the boy.

"Many people are coming by to bring Christmas presents," she said. "Many are also calling us to express their outrage... The support has been incredible."

Along with Magalhaes, police believe his lover, Angelina Ribeiro dos Santos, was also seeking revenge on Magalhaes' wife.

The bricklayer told detectives that dos Santos would enter into trances and give him commands to insert the needles, police inspector Helder Fernandes Santana said.

Magalhaes and dos Santos were both arrested, though no charges had been filed. They were taken to an undisclosed location for their own protection after a mob threw stones at the police station where they were being held.

Dos Santos is not believed to be a member of any religious or occult group, and authorities believe the pair came up with the idea on their own.

The boy's name is not being released because of his age.
- AP

Khamis, 17 Disember 2009

Salam MAAL HIJRAH 1431



DOA AKHIR TAHUN



Segala puji hanya bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekalian alam. Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad s.a.w. serta ahli keluarga baginda dan para sahabatnya.

Ya Allah, sesungguhnya pada tahun ini aku telah melakukan laranganmu tetapi aku masih belum bertaubat sedangkan Engkau tidak reda dan melupai perkara itu. Engkau telah menangguhkan azabMu yang telah ditetapkan kepadaku. Engkau telah memerintahkan supaya aku bertaubat dari kesalahan itu. Sesungguhnya pada hari ini aku memohon keampunan dariMu, ampunilah aku dan apa yang telah aku lakukan pada tahun ini yang Engkau redai dan Engkau janjikan pahala maka aku memohonnya daripada Engkau. Ya Allah, Ya Karim, Ya Zaljalali Wal Ikram.

Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad s.a.w. serta ahli keluarga baginda dan para sahabatnya. Segala puji hanya bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekalian alam…Amin…

Sesiapa yang membaca doa ini maka akan berkata syaitan, ‘Kesusahan bagiku dan sia-sialah pekerjaanku menggoda anak Adam pada tahun ini dan Allah akan membinasakan aku pada saat itu juga. Dengan membaca doa ini Allah akan mengampunkan dosanya setahun.’

DOA TAHUN BARU HIJRAH



Segala puji bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekalian alam. Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad s.a.w. serta ahli keluarga baginda dan para sahabatnya.

Ya Allah, Engkaulah yang kekal abadi untuk selama-lamanya. Demi kelebihanMu yang Maha Agong dan kemurahanMu yang melimpah, sesungguhnya pada tahun ini aku memohon kepadaMu perlindungan daripada syaitan yang direjam, dari sekalian kuncunya, tenteranya dan penolongnya. Aku juga memohon perlindungan daripada nafsu amarah yang sentiasa mendorong ke arah kejahatan dan melalaikan dengan perkara yang tidak berfaedah daripada mendekatkan diriku kepadaMu.

Selawat serta salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad s.a.w. serta ahli keluarga baginda dan para sahabatnya. Segala puji hanya bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekalian alam…Amin…

Sesiapa yang membaca doa ini maka akan berkata syaitan,’Telah amanlah anak Adam daripada godaanku pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua malaikat untuk memeliharanya dari fitnah syaitan.’
MARILAH BERHIJRAH...
DARIPADA JAHAT KEPADA BAIK,
DARIPADA JAHIL KEPADA BERILMU,
DARIPADA MUNGKAR KEPADA MAARUF,
DARIPADA SEKULAR KEPADA ISLAM!

, ,

1 daripada 3 Lelaki Hadapi Masalah Ejakulasi Pramatang

APAKAH YANG DIMAKSUDKAN DENGAN EJAKULASI PRAMATANG? Jangan terkejut kerana ada orang lelaki mahupun perempuan tidak tahu erti sebenar masalah ini. Menurut Wiki: Premature ejaculation (PE) is a condition where a man ejaculates earlier than he or his partner would like him to. Premature ejaculation is also known as rapid ejaculation, rapid climax, premature climax, or early ejaculation. Dengan bahasa mudahnya, si suami mengeluarkan air mani lebih dahulu sebelum isteri mencapai tahap orgasme atau kata orang kampung: belum apa-apa, dah pancit; tewas sebelum perang tamat; dan pelbagai frasa sindiran yang lain. Apa pula maksud orgasme? Ada juga orang yang tidak tahu dan malangnya ada isteri yang tidak pernah "menikmati" keadaan yang digelar sebagai orgasme. Orgasme atau an orgasm (from Greek orgasmos, from organ to mature, swell, also sexual climax) is the peak of the plateau phase of the sexual response cycle, characterized by an intense sensation of pleasure.[1] Experienced by both males and females, orgasm is controlled by the involuntary, or autonomic, limbic system, and is accompanied by quick cycles of muscle contraction in the lower pelvic muscles, which surround the primary sexual organs and the anus. Orgasms are often associated with other involuntary actions, including muscular spasms in multiple areas of the body, a general euphoric sensation and, frequently, body movements and vocalizations are expressed.


ANDA HADAPI MASALAH INI? ADAKAH ADAKAH SUAMI ANDA TERGOLONG DALAM KELOMPOK LELAKI YANG MENGHADAPI MASALAH INI? Sila tangani masalah ini dengan segera kerana masalah yang sering dianggap remeh oleh sesetengah orang sebenarnya memberikan implikasi besar kepada kebahagiaan isteri dan rumah tangga anda.

Profesor Madya George Lee Eng Geap dari Universiti Malaya dan Universiti Monash seperti yang dilaporkan di bawah ini menyatakan bahawa "Impaknya bukan sahaja kepada maruah lelaki, tetapi kepada keperluan/kepuasan pasangan serta keseluruhan hubungan pasangan yang menghadapi masalah ini."

Jika anda berhadapan dengan masalah ini, carilah penawarnya kerana setiap penyakit itu ada ubatnya. Jangan malu-malu, jangan pentingkan diri, dan jangan menzalimi isteri anda. Namun, AWAS, jangan mudah terpedaya oleh "kata-kata manis" penjual ubat di tepi jalan, kelak anda juga yang akan merana!

Selain ubatan seperti dapoxitine, terapi tingkah laku, dan rawatan topikal yang dicadangkan di bawah ini, mungkin cadangan di laman sesawang ini (Cure Premature Ejaculation-Simple Techniques) dapat membantu anda menangani masalah tersebut.

Lanjut seperti yang disalin dan ditampal di bawah ini:

[DC] As many as one in three men in Malaysia and and nine other countries in Asia Pacific could be suffering from premature ejaculation (PE), according to a study.

PE, a devastating condition for a man, is defined as a lack of control on a man's part during
intercourse, resulting in ejaculation prior to or within one minute of penetration
, said Associate Professor George Lee Eng Geap from the University of Malaya and Monash University.

Singapore's MyPaper quoted Prof Lee, who is part of the study's steering committee, as saying that PE is a problem that cuts across ethnicity and age groups."

The Asia-Pacific Premature Ejaculation Prevalence And Attitude Study surveyed nearly 5,000 men, aged 18 to 65, from 10 Asia-Pacific countries, including Australia, China, Malaysia, New Zealand, Singapore, South Korea and Thailand.

The causes of the problem are complex, ranging from the psychological to the physiological, said Prof Lee.

A person who secretly had intercourse at home, and was anxious of being found out by his parents, for instance, could develop PE later in life, he said.

The problem could also be genetic in nature, he added.

There may be a solution: Dapoxetine.

According to MyPaper, American company Janssen-Cilag had recently submitted the pill to the
health authorities in Singapore for review.

The pill is the only known medication that can treat the condition and is currently available in seven European Union countries, including Sweden, Austria and Italy.

Outside of Europe, the medicine is available only in New Zealand and South Korea.

Dapoxetine is supposed to boost the ejaculation-delaying hormone serotonin, by preventing or delaying the breakdown of serotonin in the body.

In effect, this would help maintain higher levels of the hormone in the body, which would in turn help to delay ejaculation.

Other treatments for PE include behavioural therapy like counselling, or topical treatments like sprays, numbing gels or condoms. However, there are drawbacks to some of these treatments.

For example, numbing gel or sprays can desensitise the penis, causing a loss of sexual enjoyment, said Prof Lee.

The condition can seriously injure a man's relationship with his partner. "PE can have a devastating impact on the relationship between men and their partners," said Prof Lee.

"The impact extends not just to a man's self-esteem, but also to a woman's fulfillment and, ultimately, to the entire relationship." - mypaper.com.sg/asiaone.com

, ,

Rabu, 16 Disember 2009

MALAYSIA Sokong AMERIKA SYARIKAT Tindas IRAN?

KATA CHE DET:


1. Presiden Amerika Syarikat Barack Obama berjanji akan tukar (change) dasar-dasar Amerika Syarikat.

2. Tetapi jauh daripada menukar Obama sudah tambah tentera Amerika di Iraq dan Afghanistan. Kem tahanan Guantanamo pun masih diteruskan.

3. Tetapi kita sudah tukar. Dahulu kita pertahan negara-negara yang ditindas Amerika Syarikat. Sekarang kita sokong Amerika Syarikat menindas Iran.

4. Kononnya kerana Iran hendak membuat senjata nuklear. Kononnya dunia akan diancam oleh Iran dengan perang nuklear. Setakat kita tahu yang mengancam ialah Amerika Syarikat dan Israel. Dan Iran menjadi sasaran mereka.

5. Amerika Syarikat mempunyai 10,000 nuclear warhead. Israel mempunyai beratus senjata nuklear.

6. Yang sudah guna senjata nuklear ialah Amerika Syarikat dan Israel bukan sahaja di Hiroshima tetapi di perang Teluk dan di Gaza. Mereka guna "depleted uranium" daripada bahan nuklear. Kita relakan. Secara rasmi kita tidak protes.

7. India punyai senjata nuklear. Begitu juga Pakistan.

8. Kenapa Iran tidak boleh? Gilakah Iran hendak lancar perang nuklear dengan dua biji bom nuklear? Amerika Syarikat, Rusia dan Israel sudah tentu akan balas serangan Iran dengan 25,000 bom dan roket nuklear yang dimiliki mereka. Iran akan hancur dan hilang daripada muka bumi ini.

9. Jika India, Pakistan, China, Peranchis, Britain, Amerika Syarikat dan Israel boleh memiliki senjata nuklear kenapa Iran tidak boleh?

10. Sekatan sanction sudahpun dikenakan keatas Iran. Kita tidak membantah. Tetapi kita tidak pernah sokong sanction.

11. Tetapi sekarang duta kita dipanggil balik untuk disoal kenapa tidak sokong Amerika.

12. Dasar-dasar lama memang patut dihapuskan. Tetapi inikah dasar baru kita?

,

BABI: Mungkinkah Inti Pati Binatang Ini Sudah Menjalar dalam Tubuh Kita?

(Klik untuk besarkan imej)

PERSOALANNYA: Mungkinkah inti pati binatang ini sudah menjalar dalam tubuh badan kita? Jika persoalan tersebut didasar pada artikel di bawah ini, anda mungkin akan gerun untuk cuba menjawab persoalan di atas. Bayangkan, babi digunakan dalam 185 produk yang berbeza. Daripada makanan, kosmetik kepada penapis rokok, rim kereta, negatif filem hinggalah kepada peluru dan senjata kimia. Semuanya ada mengandungi bahagian tertentu daripada babi. Sehingga ada ungkapan yang menyatakan "Bicara soal babi, anda dapat memanfaatkan semuanya, kecuali bunyi jeritannya" yang menggambarkan betapa pentingnya babi dalam pelbagai industri. Namun, ungkapan itu tidak lagi relevan kerana sudah ada orang yang menjadikan "jeritan babi" itu sebagai nada dering telefon mereka.
Segala-galanya tidak mustahil...fikirkan.... Fikirkan juga sebab kandungan dalam makanan bukan sahaja diberi nama saintifik yang mengelirukan, malahan dikelaskan mengikut kod-kod tertentu tanpa diberi penerangan yang jelas tentang kandungan dan asal usulnya.


[SWARAMUSLIM] Kecuali suara khas jeritannya, kandungan hewan ini seakan menginvasi kehidupan manusia. Dari permen hingga peluru dan senjata kimia!

Bagi mereka yang mengkonsumsi daging babi, ketika menikmati sepotong bacon sandwich, mungkin hanya sedikit yang bertanya-tanya kemana perginya bagian tubuh lain dari babi yang telah mengorbankan nyawanya untuk manusia itu. Seorang penulis yang penasaran, Christein Meindertsma , mencoba melacak kemana saja bagian-bagian tubuh babi itu pergi.

"Seperti kebanyakan orang, saya hanya sedikit mengetahui apa yang terjadi setelah seekor babi meninggalkan rumah jagal. Oleh karena itu saya berusaha untuk mencari tahu. Saya mendatangi seorang teman peternak babi yang setuju mengizinkan saya untuk mengikuti salah satu dari hewan-hewannya."

Dengan nomor identitas 05049 yang tertulis pada label kuning yang melekat di telinganya, perjalanan seekor babi berakhir dalam keadaan yang menakjubkan. Bagian-bagian tubuhnya digunakan paling tidak untuk 185 keperluan yang berbeda. Mulai dari pabrik permen dan shampo, hingga roti, body lotion, bir, dan peluru.
Christein Meindertsma

Christein berkata, "Saya sangat terkejut ketika saya mulai mengetahui betapa luar biasa dan bervariasinya kegunaan dari seekor babi. Sepertinya pada masa sekarang ini, babi tidak lagi sekedar dipandang sebagai hewan , tapi lebih sebagai bahan baku mentah industri dengan jenis pemanfaatan berbeda yang jumlahnya tidak terbayangkan." (Proses Piramid Pig Fat bahan baku Untuk Makanan & Cosmetik dll)


[Menurut catatan babi dengan nomor identitas 05049 yang diikutinya, sebanyak 4,9 pon dari total bobot tubuhnya 272 pon, digunakan untuk pembuatan permen kenyal. Sementara 4,8 pon digunakan untuk pembuatan permen liquorice. Dalam proses tersebut, kolagen dikeluarkan dari babi, kemudian diubah menjadi gelatin. Dari sini kemudian, penggunaannya dalam proses produksi makanan semakin beragam, terutama sebagai agen pembentuk gel.

Meskipun tidak semua permen di Inggris mengandung gelatin babi, tapi banyak yang menggunakannya. Termasuk permen produksi Marks & Spenser yang sangat populer dan sesuai namanya, yaitu permen Percy Pigs.

Tidak hanya permen yang mengandung gelatin. Dalam bir, anggur, dan jus, gelatin babi digunakan untuk menghilangkan warna keruh dari minuman. Gelatin itu bekerja sebagai agen pencerah, dengan cara bereaksi dengan tannin dalam cairan dan menyerap keruh.

Sebagian eskrim, whipped cream, yogurt, dan juga mentega, mengandung gelatin. Demikian pula makanan hewan peliharaan. Yang lebih mengejutkan, sejumlah produk obat-obatan juga mengandung gelatin. Semuanya, mulai dari penghilang rasa sakit hingga multivitamin.

Produk-produk kebersihan diri dan kecantikan, juga dibuat dengan bahan babi. Asam lemak dikeluarkan dari lemak tulang babi, yang digunakan dalam shampo dan conditioner untuk memberi efek tampilan yang bersinar, sepeti mutiara. Jenis asam ini juga bisa ditemui di sejumlah body lotion, alas bedak, dan krim anti kerut.

Glycerin yang dihasilkan dari lemak babi, juga digunakan sebagai bahan dalam pembuatan berbagai macam produk pasta gigi.

Christein yang berasal dari Belanda, adalakalanya bertemu dengan beberapa perusahaan yang enggan untuk membantu dalam petualangannya mengikuti perjalanan sang babi. Sebagian perusahaan lainnya menyatakan, tidak sadar jika produk mereka mengandung elemen yang diambil dari bagian tubuh babi, karena ada pihak antara yang terlibat dalam proses produksi dan distribusinya.

Kebingungan konsumen juga tidak terbantu dengan hanya melihat label bahan pembuatan produk, karena tidak dijelaskan dari mana bahan-bahan itu diambil.

Menurut Food Standards Authority, tidak ada kewajiban hukum bagi produsen untuk menyebutkan secara khusus, apakah gelatin yang mereka gunakan berasal dari babi atau hewan lain. Bila disebut secara khusus dengan sebutan suiline gelatin, seringkali membingungkan. Karena suiline bukanlah kata yang dikenal masyarakat umum (dalam bahasa Inggris).

Menurut Richard Lutwyche, seorang peternak babi yang berpengalaman lebih dari 60 tahun, Ketua Traditional Breeds Meat Marketing Company dan seorang anggota dari British Pig Association, alasan terbesar dari kebingungan masalah produk babi ini karena kebanyakan peternakan babi berskala industri.

"Di Inggris, peternakan komersial besar mengirim babi-babi mereka ke sejumlah rumah jagal besar. Tempat pejagalan yang akan menjual babi-babi itu ke pasar yang berbeda, berdasarkan produksinya," kata Lutwyche.

"Apapun yang tidak bisa mereka jual, maka mereka harus membakarnya. Maka adalah demi kepentingan mereka, untuk menjual sebanyak mungkin yang mereka bisa."

"Ada ungkapan lama yang mengatakan, 'bicara soal babi, Anda bisa memanfaatkan semuanya, kecuali bunyi jeritannya.' Selama lebih dari 100 tahun penggunaannya berkembang pesat," ujar Lutwyche.

Yang mengejutkan, banyak produk lain yang juga dibuat dengan babi sebagai bahannya. Seperti negatif film yang menggunakan kolagen dari tulang babi. Sepatu yang menggunakan kulit babi dan lem tulang dari babi untuk meningkatkan kualitas bahan-bahan kulit lainnya. Serta cat yang menggunakan lemak tulang babi untuk memperkuat efek bersinarnya.

Sebagian pabrik rokok menggunakan hemoglobin dari darah babi untuk membuat filter pada rokok.

Lain kali jika membeli roti, mungkin Anda perlu melihat kemasan pembungkusnya. Sebagian produsen menggunakan L-cysteine, yaitu protein yang dibuat dari bulu babi atau hewan lain, yang berguna untuk melembutkan adonan.

Penggunaan paling aneh dari babi yang berhasil ditemukan Christein adalah dalam pembuatan peluru dan bahan peledak. Gelatin tulang babi digunakan untuk memasukkan bubuk mesiu ke dalam peluru.

Sulit rasanya untuk tidak terkesan dengan variasi dan fleksibitas dari hewan ini, yang bisa digunakan untuk berbagai macam keperluan industri.

Sepertinya tidak ada yang terbuang dari babi nomor 05049 itu. Moncongnya menjadi makanan camilan untuk anjing. Sementara kupingnya menjadi bahan percobaan dalam pembuatan senjata kimia, karena kesamaannya dengan jaringan kulit/daging manusia.

Pembuat tato seringkali membeli potongan dari kulit babi untuk melatih keterampilan mereka, karena kesamaannya dengan kulit manusia. Alasan yang sama digunakan untuk mengobati pasien yang terkena luka bakar.

Babi memberi kontribusi besar dalam bidang kedokteran, dengan insulin yang dihasilkannya, obat pengencer darah dari heparin dan katup jantung babi. Semuanya bisa dimanfaatkan.


Berikut daftar penggunaan bagian-bagian tubuh babi dalam berbagai macam produk:

Hati Hati Permen Mengandung Bahan Babi
1. Ujicoba senjata kimia: karena kesamaan jaringan kulit /daging babi dengan manusia.

2. Eskrim: gelatin mencegah kristalisasi gula dan memperlambat proses pencairan.

3. Pupuk: dibuat dari bulu babi yang diproses.

4. Mentega rendah lemak: gelatin digunakan untuk memperbaiki teksturnya.

5. Bir: gelatin digunakan untuk mencerahkan warna minuman agar tidak keruh.

6. Pelembut pakaian: asam lemak dari tulangnya memberi warna

7. Kuas cat: dibuat dari bulu babi.

8. Jus buah: gelatin membuat warnanya tampak cerah.

9. Shampo: asam lemak dari tulang digunakan untuk membuat penampilannya terlihat seperti mutiara.

10. Lilin: asam lemak dari tulang memperkeras bahan lilin (wax) dan meningkatkan titik lumernya.

11. Roti: protein dari bulu babi digunakan untuk melembutkan adonan.

12. Peluru: gelatin dari tulang digunakan untuk mempermudah proses pemasukan bubuk mesiu ke dalam cangkang peluru.

13. Tablet obat: gelatin digunakan untuk pembungkusnya agar lebih keras.

14. Bubuk pembersih / deterjen: asam lemak dari tulang, digunakan untuk mengeraskan serbuknya.

15. Cat: asam lemak dari tulang digunakan untuk meningkatkan efek kilaunya.

16. Tamborin: dibuat dari kantung kemih babi.

17. Minuman anggur: gelatin menyerap elemen keruh sehingga membuat cairannya bening

18. Kertas: gelatin dari tulang digunakan untuk meningkatkan kekakuan dan mengurangi kelembaban.

19. Heparin: digunakan untuk mencegah terjadinya pembekuan darah, diambil dari lendir yang ada di usus babi.

20. Sabun: asam lemak dari tulang digunakan untuk memperkeras dan memberi warna sabun.

21. Gabus: gelatin tulang digunakan untuk merekatkannya.

22. Insulin: diambil dari pankreas babi, karena hampir mirip dengan struktur kimia dalam tubuh manusia.

23. Yogurt: kalsium dari tulang babi ditambahkan ke dalam proses pembuatan yogurt.

24. Rokok: hemoglobin dari darah babi digunakan dalam pembuatan filter rokok yang diharapkan bisa mengurangi efek kimia yang masuk kedalam tubuh perokok.

25. Negatif film: gelatin tulang babi digunakan sebagai zat perekat pada lembaran film.

26. Makanan anjing: hemoglobin darah babi digunakan sebagai zat pewarna merah.

27. Terapi fotodinamik: hemoglobin digunakan dalam obat untuk merawat retina mata. Obat itu diaktifkan dengan menembakkan sinar laser ke dalam mata.

28. Pelembab: menggunakan asam lemak tulang babi.

29. Camilan anjing: moncongnya digoreng.

30. Krayon: asam lemak digunakan untuk mengeraskannya.

31. Sepatu / tas: lem tulang babi digunakan untuk meningkatkan tekstur dan kualitas kulit (hewan apapun). Di samping itu banyak juga sepatu yang terbuat dari kulit babi (bisa dilihat dari corak bintik pada kulit)

32. Rem kereta: abu tulang babi digunakan dalam proses produksinya.

33. Pasta gigi: glycerin babi digunakan utuk membentuk tekstur pastanya.

34. Lem transparan: lem sangat kuat yang digunakan dalam industri perkayuan, diturunkan dari kolagen babi.

35. Masker wajah: kolagen untuk menghilangkan kerut.

36. Energi alternatif: bagian-bagian sampah yang tersisa digunakan sebagai bahan bakar untuk listrik.

37. Energy bar: kolagen yang diproses merupakan sumber protein yang murah untuk para binaragawan atau mereka yang ingin membentuk tubuhnya.

38: Keju krim: gelatin menjadikannya stabil.

39. Whipped cream: gelatin memperbaiki teksturnya.

40. Permen: gelatin babi digunakan untuk bahan perekat dan pembuat gel, dan memastikan bahwa adonan permen mencapai tekstur tertentu. Sering digunakan untuk pembuatan jenis permen liquorice, permen kenyal dan permen karet.

Bagi Muslim, orang vegetarian, Yahudi, dan orang-orang lain yang berharap bisa menghindari produk terbuat dari bahan babi, berita tentang penggunaan babi yang begitu luas bukanlah sebuah berita bagus. Kerja rumit yang harus dilewati oleh produsen makanan global dan proses industri, seakan memastikan bahwa hampir tidak mungkin menghindari babi sama sekali.

Namun, bagi seorang Muslim ada kunci yang selalu harus diingat, yaitu bahwa yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas, di antara keduanya ada yang samar-samar atau syubhat. Maka barang siapa yang menjaga diri dari perkara yang syubhat, berarti ia telah selamat. [di/dm/www.hidayatullah.com]


Designer Christien Meindertsma of Rotterdam, the Netherlands, has accepted the INDEX:Award 2009 in the Play category for her study and resulting book on the 185 product groups supported by a single commercial-farm pig. http://www.designtoimprovelife.dk

PIG 05049 is the first communications design given by the international jury of INDEX: and the book of the same title is to be made available free of charge on the Internet. Meindertsma's work revealed surprising commercial uses for pigs, from ammunition and train brakes to medicines and fine bone china -- as well as more predictable uses such as foodstuffs along the lines of frankfurters and sausages. INDEX: Design to Improve Life gives the richest prize for design in the world -- 500,000 euros -- on a biennial basis, as the Danish government's outreach program for humanitarian design. Design to Improve Life is Denmark's INDEX: to a better world.

BAGASI KIRIMAN TERKINI

PR

BAGASI KIRIMAN

PERHATIAN

Tulisan dalam blog ini sebahagian besarnya ialah respons/pendapat/ulasan RINGKAS/SPONTAN saya terhadap pelbagai isu dan perkara yang berlaku di serata negara mahupun di luar negara.

Sebahagiannya pula disalin & ditampal (
semoga dengan izin) dari blog, laman sesawang atau laman berita dari dalam dan dari luar negara. Hak cipta berita, artikel & makalah adalah milik laman sesawang atau blog tersebut.

Seboleh-bolehnya, saya cuba mengelak untuk menyiarkan mana-mana makalah/petikan/gambar tanpa restu pemilik asalnya. Jika mana-mana petikan/tulisan/gambar yang disiarkan dalam blog ini kurang disenangi pemilik asalnya, maka maklumkanlah segera kepada saya (di ruangan komen bahan terbabit) agar petikan/tulisan/gambar tersebut dapat dikeluarkan dengan kadar segera.

Untuk makluman, sebarang petikan, makalah, gambar yang dipetik dari laman berita atau dari blog /laman sesawang atau dari sumber internet yang lain tidak semestinya menggambarkan/mewakili pandangan saya dalam sesuatu isu yang berkaitan.

PENAFIAN:
Semua artikel atau berita yang disiar dalam blog ini adalah untuk tujuan pendedahan dan pengetahuan am. Ketepatan maklumat artikel atau berita itu perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan atau penyebaran maklumat palsu atau fitnah.

-tayadihmaysia@yahoo.com







TERIMA KASIH